return

20/04/2015

Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, Λήμνος

“Άλκηστις” Ευριπίδη

Συμμετοχή:  Σεμινάριο
 
Είμαστε ένα επαρχιακό σχολείο στο οποίο κατά τη χρονιά 2014-15 φοιτούν 103 μαθητές και εργάζονται 17 καθηγητές. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια μια ομάδα εκπαιδευτικών  ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να αλλάξει η κουλτούρα του σχολείου και να διαμορφωθεί για τους μαθητές ένα κλίμα πρόσφορο για βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις με ποικίλα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων.

Ενδεικτικά οι εργασίες των μαθητών μας με την αρωγή των καθηγητών  απέφεραν δύο βραβεία για δύο συνεχόμενες σχολικές χρονιές 2011-12 και 2012-13 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αειφόρο Σχολείο, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στον οποίο συμμετείχε ολόκληρη η Σχολική Κοινότητα, και μία ηλεκτρονική αδελφοποίηση με το Κολέγιο του Αγίου Σπυρίδωνα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας η οποία βασίστηκε σε πρόγραμμα τοπικής ιστορίας και συνεχίζεται με άλλα θέματα κάθε χρόνο διαμέσου της  ηλεκτρονικής τάξης που διαμορφώθηκε στα δύο σχολεία.
Το Μάρτη του 2014 έγινε η αδελφοποίηση του σχολείου μας με το κλασικό Λύκειο «Εμπεδοκλής» του Αγκριτζέντο της Σικελίας (Αρχαίος Ακράγας) η οποία βασίστηκε σε πρόγραμμα θεατρικής αγωγής.

Στις 19  Μαρτίου 2015 οι μαθητές της θεατρικής ομάδας παρουσίασαν αυτοσχεδιασμούς με θέμα την ενδοσχολική βία σε σχετική εκδήλωση του σχολείου. Επίσης, την τρέχουσα σχολική χρονιά ετοιμάζουμε ακόμα χορόδραμα και αθλητικούς αγώνες σε συνεργασία με σχολεία από την Ιταλία και τη Ρωσία στο πλαίσιο αναβίωσης των αγώνων του αρχαίου πεντάθλου που ξεκίνησε από τη Λήμνο.
Με το σατυρικό δράμα «Άλκηστη» του Ευριπίδη  συμμετείχαμε στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων στο Αρχαίο Θέατρο Palazzolo Acreide των Συρακουσών, στη Σικελία, και στο Θέατρο Λουίτζι Πιραντέλο. Τον Ιουνίο του 2014 οι μαθητές μας έπαιξαν επιλεγμένες σκηνές του έργου στον κήπο  του Γυμνασίου της Μύρινας Λήμνου, για την παραγωγή ταινίας αφιερωμένης στη Λήμνο με τίτλο «sand in transmission» των Elise Florenty και Marcel Turkowsky,με την οποία θα συμμετέχουν στα Φεστιβάλ Film Festival Centre Pompidou και Contemporary Art International Festival Berlin/Paris.

Η συγκεκριμένη παράσταση έχει ανέβει στο 3ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Λήμνου στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα», στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας στη Λήμνο και  τον Απρίλη του 2015 στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων στην Μεσσήνη.
Όνομα Σχολειού: Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου
Χώρα – Περιοχή: Λήμνος
Τίτλος Παράστασης: Άλκηστις
Συγγραφέας: Ευριπίδης
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μαρία Παμούκη
Μουσική: Μανόλης Παπαδάκης
Κινησιολογία: Μαρία Ελευθερία Νέστορα
Εικαστική επιμέλεια: Θωμάς Σφούνης
Καθηγητές: Χαριτίνη Φωτοπούλου, Φιλόλογος-Δ/ντρια Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου, Χαλικιώτου Ουρανία, Φιλόλογος 
Συμμετέχουν οι μαθητές: Τατιάνα Αλή, Ευθαλία Βουλαλά, Δημήτρης Γκαράλης, Χρήστος Ζαφειρίου, Θεοδώρα Κάιδου, Αρτεμις Κανάκη, Άγγελος Κασσαβέτης,  Θεόδωρος-Σταύρος Κιουρανάκης, Θωμαΐς Κουτσολιάκου,  Κωστομοίρη Μαρία, Χριστίνα Λιγδαρά,  Θύμιος Λουλάκης, Αργυρώ-Μαρία Μαρκάκη, Μαρία Μαρκάκη, Μαργαρίτα Σαμακλή, Αγγελική Σαράντη, Γιώργος Τσιαρής.