return

08/05/2015

Aβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξανδρείας, Αίγυπτος

“Αντιγόνη” Σοφοκλή

Συμμετοχή:  Προσκήνιο

Το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας ιδρύθηκε το 1889 από τον μεγάλο ευεργέτη της Γεώργιο Αβέρωφ και αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, το 1890.  Κατά την πολυετή πορεία του στον κόσμο της εκπαίδευσης αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα γυμνάσια του Ελληνισμού της διασποράς, όπου πήραν τις βάσεις τους πολλοί επιστήμονες, πνευματικοί άνθρωποι και προσωπικότητες της τέχνης. Το 1990 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην ελληνική παιδεία.
Στις μέρες μας λειτουργεί ως Ημερήσιο αμιγές Ελληνικό Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο, όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Σπουδών του ΥΠΕΠΘ για την αντίστοιχη βαθμίδα. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με Εργαστήριο Χημείας και Πληροφορικής, αυτοτελές θέατρο (Ιουλίας Σαλβάγου), σπουδαία βιβλιοθήκη, αίθουσα Μουσικής και Γυμναστήριο. Οι μαθητές έχουν, επίσης, πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ε.Κ.Α. (Γήπεδο Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης και αίθουσα Πινγκ πονγκ).
Οι πιο πρόσφατες πολιτιστικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ή οργάνωσε το σχολείο είναι: (2008) συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στην εκδήλωση «Ιλιάδα – Απαγγελία» της  Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, (2009-2012) συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του σχολείου, με παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, στην εκδήλωση «Πολιτιστική Συνάντηση Ευρωμεσογειακών χωρών» του Πολιτιστικού Ιδρύματος  Anna Lindh, (2012) συμμετοχή μαθητών με κλασσικά και μοντέρνα μουσικά κομμάτια  στην εκδήλωση  «Μουσικές Περιπλανήσεις», (2015) Ενδοσχολική εκδήλωση «Αφιέρωμα στην Ποίηση» κατά την οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί απήγγειλαν αποσπάσματα από την παγκόσμια λογοτεχνία στα Ελληνικά, Αγγλικά και Αραβικά και τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματα με τη συνοδεία κιθάρας, (2015) Οι μαθητές με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών και φίλων μουσικών προετοιμάζουν Ελληνική Βραδιά προγραμματισμένη για τις 16 Απριλίου όπου θα ερμηνεύσουν λαϊκά και ελαφρολαϊκά τραγούδια και θα παρουσιάσουν λαϊκούς και παραδοσιακούς χορούς.
 
2014-2105 Η θεατρική ομάδα του Αβερωφείου παρουσιάζει την παράσταση Αρχαίου Δράματος «Αντιγόνη». Σκοπός μας καθ’ όλη τη διάρκεια των προβών και γυρισμάτων ήταν η ανάπτυξη συνεργασίας, ομαδικότητας και πνεύματος, μετριοπάθειας και μετριοφροσύνης, καθώς και το σεβασμό προς το Αρχαίο Δράμα και τους δημιουργούς του. Οι μαθητές και όχι μόνο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το θέατρο είναι ένα μέσο έκφρασης και ανάπτυξης πολιτισμού και καλλιέργειας των γνώσεων, συσχετίζοντας τον αρχαίο με το σύγχρονο πολιτισμό.
Όνομα Σχολειού: Αβερώφειο Γυμνάσιο - Λύκειο Αλεξάνδρειας
Χώρα – Περιοχή: Αίγυπτος
Τίτλος Παράστασης: Αντιγόνη
Συγγραφέας: Σοφοκλής
Μουσική Επιλογή από: Preisner Zbigniew,  Αργύρης Κουνάδης, Miujos Pofa, Albinoni, M. Θεοδωράκης
 
Συντελεστές
Καθηγητές: Σπυρίδων Κλαδάκης
Συμμετέχουν οι μαθητές: Αλή Αμπντέλ-Μοχσέν, Μαχμούτ Αμπουλχέρ, Καρίμ Γκαμίλ, Μάρκος Γκόργκι, Ιωσήφ Ελ Σάμοα,Σοφία Κλαδάκη, Χρήστος Κόντης, Νικόλαος Κοροβέσης, Μυρτώ-Ειρήνη Κυρίτση, Γεώργιος- Φανούριος Κυρίτσης, Γεώργιος Μανδραγός, Ευγενία Μανδραγού, Φίλιππος Μάνσι , Σπυρίδων Πεφάνης-Μακρής,   Μπαχάα Φαΐζ , Λένα Χάσεμ ,  Φάτμα Χέντρ.