return

07/05/2015

1ο Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας

“Αντιγόνη” Σοφοκλή

Συμμετοχή:  Σεμινάριο, Προσκήνιο
 
Η σχολική μας μονάδα έχει συνεχή παρουσία τα τελευταία χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, εντός και εκτός σχολείου. Οι μαθητές μας ασχολήθηκαν δημιουργικά με το θέατρο και με άλλου είδους πολιτιστικές δράσεις. Με μία σειρά παραστάσεων που αφορούν το αρχαίο θέατρο παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις την «Μήδεια» του Ευριπίδη και την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.  Αυτή η ενασχόληση έδωσε κίνητρα για  να  πειραματιστούν  οι μαθητές μας με σύγχρονα έργα και ανέβασαν το έργο  «Του νεκρού αδελφού» του Μ. Θεοδωράκη και «τα Σκουπίδια» του Γ. Ξανθούλη.  Επίσης, στο πλαίσιο της εορτής για την απελευθέρωση της Θράκης παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η παράσταση «Αλησμόνητες πατρίδες - πρόσφυγες της Θράκης - Ίδρυση της νέας Ορεστιάδας» με περιεχόμενο τοπικά ιστορικά στοιχεία. Ακόμη, στη λήξη κάθε σχολικής  χρονιάς παρουσιάζονται  δράσεις στο πλαίσιο του μαθήματος των  Ερευνητικών Εργασιών (projects) όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν το ταλέντο τους, όπως έγινε και με την παρουσίαση της παράστασης «Ταξιδεύοντας στις αίθουσες του σχολείου μας με οδηγούς μεγάλους Έλληνες», στο θεατρικό εργαστήρι «Διόνυσος». Συμμετέχουν, επίσης, σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (ποίησης και διηγήματος) αλλά και φωτογραφίας που οργανώνονται εντός και εκτός σχολείου με ιδιαίτερες διακρίσεις και βραβεία (1ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης).  Κλείνοντας, καλό είναι να αναφερθεί  η καλλιτεχνική παιδεία που διαθέτουν πολλοί μαθητές  στη μουσική, καθώς είναι γνώστες μουσικών οργάνων και βοηθούν σημαντικά κατά την παρουσίαση των σχολικών εορτών.
 
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι μαθητές της Β΄ Λυκείου  ήρθαν σε επαφή, μέσω του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών, με το αρχαίο θέατρο και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ασχοληθούν δημιουργικά και να παρουσιάσουμε, στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας, μία παράσταση Αρχαίου Δράματος. Δεν είναι τυχαίο που ως έργο επιλέχθηκε η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή μιας και διδάσκεται στην τάξη της Β΄ Λυκείου. Πιστέψαμε πως έτσι θα δημιουργούνταν μία ειδική σχέση του σχολικού περιβάλλοντος με τη δημιουργική έκφραση του θεάτρου. Στόχος μας ήταν τα παιδιά να εντρυφήσουν στο Αρχαίο Δράμα με την ενασχόλησή τους και τη συμμετοχή τους στην παράσταση και να μην μείνουμε στα στενά όρια της διδασκαλίας μέσα στην τάξη. Θελήσαμε, λοιπόν, μέσα από το Αρχαίο Δράμα οι μαθητές να προβληματιστούν και να διδαχθούν ιδέες και θέσεις, που θέτει ο Σοφοκλής, μέσα από τα λόγια των ηρώων του όπως: η φθοροποιός δύναμη του χρήματος, η υποχρέωση των παιδιών που πρέπει να υπακούν και να σέβονται τους γονείς τους, η δύναμη του έρωτα, η σύγκρουση της ανθρώπινης εξουσίας με τους ηθικούς νόμους.  Είδαμε στην πορεία, με ικανοποίηση, πως οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη στο εγχείρημα αυτό και πως τα οφέλη ήταν πολλαπλά. Έμαθαν να συνεργάζονται, να σκέφτονται και να προβληματίζονται με αφορμή το έργο. Αυτό λειτούργησε ευεργετικά, γιατί τους έβγαλε από την καθημερινότητά τους και την πίεση των μαθημάτων. Βρήκαν διέξοδο και διοχέτευσαν την ενέργειά τους στην προσπάθεια αυτή περνώντας και αξιοποιώντας δημιουργικά τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους.
Όνομα Σχολειού: 1ο Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας
Χώρα – Περιοχή: Έβρος
Τίτλος Παράστασης: Αντιγόνη
Συγγραφέας: Σοφοκλής
 
Συντελεστές   
Καθηγητές: Κωνσταντίνος Ραλούσης,  Ευδοκία Σταφίδα,  Φανή Τζιλιτούδη.
Συμμετέχουν οι μαθητές: Γεωργία Γκουζούμα, Ιωάννης Γκουζούμας, Πολυχρόνης Γκροζούδης, Άννα Δοβρίδου,  Νικόλαος Δουλγερίδης, Ελεάννα Δρακούδη, Αγγελική Ζαριφείδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου,   Ζηνοβία Μανωλίδου, Αικατερίνη Παπαγεωργίου - Καυκά,  Αναστασία Παπαδοπούλου, Πεχλιβανίδου Ελένη, Δημήτριος Τουλούμπας, Βασίλειος Τσερτσίδης, Εριφύλη-Φιλοθέη Τσιολάκογλου,  Γεώργιος Τσομπανίδης,.