return

05/05/2015

1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας

“Εκάβη” Ευριπίδη

Συμμετοχή:  Σεμινάριο, Προσκήνιο

Στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων και κυρίως των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από ομάδες μαθητών του σχολείου μας, από το 2004 και μέχρι σήμερα, αναζητήθηκαν, καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν πολιτισμικά στοιχεία της Ηλείας, της Ελλάδας και του κόσμου, όπως λαϊκές παραδόσεις, ήθη, έθιμα, παροιμίες και παροιμιώδεις εκφράσεις, δημοτικά τραγούδια και μουσική, γλωσσικοί ιδιωματισμοί, παραμύθια που παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα, λαϊκή και αστική αρχιτεκτονική κ.α. Οργανώθηκαν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας με έργα μαθητών και ζωγράφων της περιοχής, με θέμα το νερό και την ελιά, ενώ δημιουργήθηκε φωτογραφικό ηλεκτρονικό αρχείο για την καλλιέργεια της σταφίδας.
 
Με τη συνδρομή του ιδρυτή του ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης, καταγράφηκε και παρουσιάστηκε η ιστορία του σταθμού σε φωτογραφικό υλικό και ηχητικά ντοκουμέντα. Παράλληλα έχουν διοργανωθεί εκδηλώσεις όπου παρουσιάστηκαν άνθρωποι του πνεύματος και το έργο τους (πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και συγγραφείς). Με μικρές ομάδες μαθητών μελετήθηκαν και δραματοποιήθηκαν μικρά διηγήματα, ενώ με μεγαλύτερες ομάδες παρουσιάστηκαν δύο κωμωδίες του Δ. Ψαθά.
 
Το 2012, με πρόταση των μαθητών, δημιουργήσαμε την πρώτη θεατρική ομάδα και μαζί επιλέξαμε την κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Το επόμενο σχολικό έτος παρουσιάστηκε η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο φεστιβάλ «Τα Ολύμπια τα εν τω Δίω» στο Δίον και άλλα. Κατά το τρέχον σχολικό έτος η θεατρική ομάδα προετοιμάζει την «Εκάβη» του Ευριπίδη.
 
Έτσι απλά ξεκίνησε το ταξίδι στην τέχνη των τεχνών και είναι γεγονός ότι από πολύ νωρίς οι μαθητές έθεσαν υψηλούς στόχους.

Κοινή διαπίστωση μας είναι ότι η συμμετοχή των μαθητών στη θεατρική ομάδα βοήθησε την ομαλή ένταξή τους στο λύκειο… Έχουν υψηλό δείκτη αυτοπεποίθησης που ενισχύεται με την αίσθηση του «ανήκειν» στην ομάδα, έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση σε σχέση με άλλους μαθητές, είναι συνεργάσιμοι και οργανωτικοί. Επίσης βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους στα μαθήματα, επηρέασαν θετικά τον τρόπο διδασκαλίας των αρχαίων στα τμήματά τους με τις παρεμβάσεις τους (ειδικά τη διδασκαλία της Αντιγόνης) ενώ παρατηρείται αλλαγή της στάσης τους σε σχέση με τα γλωσσικά μαθήματα και κυρίως την αρχαία ελληνική γραμματεία, κατανοώντας ότι πέρα του γλωσσικού γραμματισμού, είναι απαραίτητη η νοηματική προσέγγιση των κειμένων προκειμένου να αναδειχθούν αξίες, αρχές, στάσεις, συμπεριφορές και διαχρονικοί προβληματισμοί του ανθρώπου.
 

Όνομα Σχολειού: 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας
Χώρα – Περιοχή: Ηλεία
Τίτλος Παράστασης: Εκάβη
Συγγραφέας: Ευριπίδης
Σύνθεση Μουσικής: Χαρίλαος Καπελετιώτης, Ηλίας Ντίνος
 
Συντελεστές

Καθηγητές: Ιωάννα Παπαδάκη
Συμμετέχουν οι μαθητές: Δήμητρα Αντωνοπούλου, Μαρία Γάσπαρη, Χαράλαμπος Δούμουρας, Χαρίλαος Καπελετιώτης, Κων/νος Καραλής, Έλλη Κουλουβάρη, Σταυρούλα-Μαρία Κουνέλη, Ευγενία Μαρίτσα,  Μιχάλης Μαυρομάτης, Νίκος Μιχόπουλος, Ηλίας Ντίνος, Αγγελική Παπασταθοπούλου, Λεωνίδας Σακελλαρίου,  Φωτεινή Τζουανοπούλου, Βασίλης Τράπαλης, Χαράλαμπος Τσαγρής, Ειρήνη Χρυσοπούλου